Bize Ulaşın: +90 212 542 62 62 E-Mail: [email protected]
 

İkamet İzin Başvurusunun Reddi ve Sonuçları

İkamet izni başvurusunun reddi; başvuru sürecindeki usuli hatalardan ötürü veya ikamet izni alma hakkı olmayan kişilerce yapılan başvurular sonucu gerçekleşir. Oturma izni başvurusunun müspet yönde sonuçlanmasını talep eden yabancıların, ikamet izni başvurusunun reddi ile karşı karşıya kalmaması adına başvurusu sürecinin doğru yürütülmesi önemlidir. Oturma izni başvurusu ve ikamet izni başvurusunun reddi ile sonuçlarını ihtiva eden makalemizin dikkatle okunması tavsiye olunur. İkamet izni başvurusunda bulunan ve başvurusu ret ile sonuçlanan yabancıların Türkiye’de ikamet imkânı mümkün değildir. Bu bakımdan, ikamet izni başvurusu reddi söz konusu olduğunda ret kararına uygun itirazda bulunmak, itirazın kabul edilmesi adına önemlidir.

Sürecin sağlıklı ve hukuki açıdan doğru yönetilebilmesi için yabancılar avukatı tarafından hukuki yardım sağlanması isabetli olacaktır. İkamet Başvurusunun Reddi Türkiye’de yaşamak isteyen yabancıların, kanunen hüküm altına alınan usullere göre ikamet izni başvurusunda bulunması, yetkili merciiler tarafından değerlendirilen başvurunun olumlu sonuçlanması gerekir. Ancak başvurunun, yetkili makam incelemesi neticesinde, ikamet izni alınabilmesi için gereken şartları ihtiva etmemesi halinde ikamet izni başvurusunun reddi söz konusu olur. Türkiye’de ikamet izni kurumuna ait yasal düzenlemeler, 6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu (https://www.mevzuat.gov.tr/mevzuatmetin/1.5.6458.pdf) ile tanzim edilmiştir. İlgili Kanun’un uygulanması hakkında yönetmelik düzenlemesi ile harici kurallar öngörülmüştür. Oturma iznine ilişkin hususlarda, ifade edilen kanun ve yönetmelik uygulanır. Söz konusu kanuna göre ikamet izni: İkamet izni: Türkiye’de kalmak üzere verilen izin belgesidir.

İkamet İzin Başvurusu Neden Reddedilir?

İkamet izni başvurusunun reddi, usul hatalar veya oturma izni başvurusunun türüne göre, başvuru sahibince karşılanması gereken şartların karşılanmaması nedeniyle gerçekleşir. İkamet izni başvurusunun reddine neden olabilecek sebepler şu şekilde sıralanır: Başvuruda bulunulan ikamet izni türüne göre arana şartların mevcut olmaması, Başvuru sahibi yabancı hakkında verilmiş deport kararı bulunması, Başvuru sahibinin Türkiye’ye giriş yasağı bulunması, Başvuru sahibinin, toplum sağlığını riske edecek bir Yabancının, ikamet izni alması halinde Türkiye’de kalacağı adres bilgilerini ibraz etmemesi, Yabancının vize ihlalinde bulunmasının ardından oturma iznine başvurması, Başvuru sahibinin, kendisi için uygun ikamet izni türü yerine bir başka ikamet izni çeşidine başvurması, Başvuru sahibinin, vize muafiyet süresinin tamamlanmasının ardından oturma izni başvurusunda bulunması. İkamet izni başvurusu reddi sebepleri için, yukarıda sıralanan sebepler haricinde, somut olayın özelliklerine göre farklı sebepler de mevcut olabilir. Zira oturma izni başvurusunun reddini gerektirecek hallerin tamamı, yasalarla tahdidi olarak düzenlenmemiştir. Bu bakımdan, ikamet izni başvurusu gerçekleştirilirken son derece dikkatli olmak önemlidir. Bu sürecin, hatalı veya ihmali işlemlerden dolayı menfi sonuçlanmaması için deneyimli bir yabancılar avukatından destek alınması, en doğru yaklaşım olacaktır.

İkamet İzin Başvurusunun Reddi Halinde Neler Yapılabilir?

Türkiye’de oturmak isteyen yabancı uyruklu kişilerin, gereken bilgi ve belgeleri ibraz etmek suretiyle usulüne göre ikamet izni başvurusunda bulunması ve bu başvurunun kabul görmesi şarttır. Yasal düzenlemeler gereğince, başvuru sahibinin başvurusu için 90 günlük inceleme süresi öngörülmüştür. Bu süre, yabancının ibraz etmesi gereken belgelerin tamamının teslim edilmesiyle birlikte başlar. İkamet izni başvurusuna ilişkin yapılacak değerlendirme neticesinde yetkili makam tarafından başvuruya dair karar verilir. Kararın olumlu olması halinde yabancı, oturma izni çeşitlerinden hangisi için müracaat ettiyse o ikamet izni çeşidi için belirlenen süre içinde Türkiye’de ikamet edebilir. Ancak yetkili makam incelemesi her zaman olumlu sonuçlanmaz Yetkili merci, gereken şartların karşılanmaması veya usuli hataların olması halinde ikamet izni başvurusu reddi kararını verir. Ret kararı ilgiliye tebliğ edilir. İkamet izni başvurusu reddedilen yabancının ret kararına itiraz hakkı bulunur. Yabancı, oturma izni başvurusuna verilen ret kararının kendisine tebliğini takip eden 60 gün içinde, başvurunun reddi kararının iptali için idare mahkemesinde başvurabilir. Hukuki niteliği itibariyle iptal davası olan bu dava; oturma izni başvurusunun reddi kararının yurt dışı temsilcilikleri tarafından verilmesi halinde Ankara İdare Mahkemesinde, valiliklerden alınması halinde ilgili valiliğin yargı çevresi içinde bulunan idare mahkemesinde açılır. İkamet izni başvurusunun reddi kararına karcı açılan bu dava, idari işlemin iptalini konu alır. Söz konusu idari işlemin iptaline karar verilmesi halinde idarenin ret kararı iptal edilir. Oturma izni başvurusunun reddedilmesi üzerine başvuru sahibi, vize ya da vize muafiyetinin sonlanmasını takip eden 10 gün süre içinde Türkiye’den çıkış yapmalıdır. Yabacı, vize yahut vize muafiyetine sahip değilse, ret kararının kendisine tebliğini takiben 10 gün içinde ülkeyi terk etmesi gerekir. Yabancının, ikamet izni başvurusu reddi kararına yapacağı itiraz, ülkeyi terk etmesi için düzenlenen 10 günlük sürenin işlemesine mâni değildir. Söz konusu süre içerisinde ülkeyi terk etmeyen yabacı hakkında sınır dışı etme kararı verilir ve bunun yanı sıra idari para cezası uygulanması da mümkündür. Dolayısıyla, yasal sürelere uygun hareket edilmesi ve sürecin kısa zamanda neticelendirilmesi adına yabancılar avukatından yardım alınması en doğru yaklaşım olacaktır.

Türkiye’yi terk eden yabacılar izni başvurusunun reddi kararı kendisine tebliğ edilen yabancı, kararın tebliğini takip eden 6 ay içinde tekrar bir başvuru yapmak istediği takdirde, başvurusu reddedilen ikamet izni çeşidi dışında farklı bir oturma izni talebi gerekçesi sunması gerekir.

Kişi, ret kararının kendisine tebliğinden sonra aynı gerekçe ile tekrar ikamet izni başvurusunda bulunmak isterse, karatın tebliğinden itibaren 6 ay beklemesi gerekir.

İkamet İzin Başvurusunun Reddi ve Sonuçları Hususunda Dikkat Edilmesi Gerekenler

İkamet izni başvurusu reddi ve sonuçları noktasında; ikamet izni başvurusunun reddi ve ret gerektiren halleri ifade eden makalemizde, ret kararının kaldırılması için takip edilmesi gereken prosedür ve ret kararı üzerine tekrar başvuru sürecini açıklamış bulunmaktayız. Fakat makalemizde izah edilen hususlar, oturma izni müracaatının reddine karşı yapılması gereken genel işlemleri ihtiva eder. Ret kararı alan her bir yabancının somut durumu göz önüne alınarak duruma özgü itiraz yoluna gidilmelidir. Bu bakımdan oturma izni başvurusunun reddi halinde nasıl ilerlemesi gerektiğini merak eden yabacıların, yetkin bir yabancılar avukatından hukuki yardım alması, sürecin başarılı bir biçimde yürütülmesi ve müspet sonuç elde edilmesi adına önemlidir.

Yorum Yazın

guvenlik anahtari

Yol Tarifi